Hopp til innhold

Enklere å komme seg inn i Russland

Det vil bli lettere og billigere å komme seg inn i Russland, kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Jens Stoltenberg lover enklere innreise til Russland
Foto: Tore Meek / NRK

Han besøkte i dag Norges eneste grensestasjon utenfor Kirkenes.

- Når jeg kommer til Moskva skal jeg underskrive en ny visumavtale. Den vil gjøre det lettere å krysse grensa mellom Norge og Russland. Det vil si at det blir lettere å krysse grensen her, sa han.

Stoltenberg er på vei til Russland for å blant annet møte president Vladimir Putin. Men før han selv krysset grensa stoppet statsministeren innom Storskog grensestasjon som ligger rundt 10 kilometer fra Kirkenes.

Lettere å få flerreisevisum

 Grensestasjonen er Norges eneste luke inn til Russland. I dag er de russiske visumreglene svært omstedige og tidkrevende. Den nye avtalen vil gjøre det lettere og kjappere å skaffe seg et visum.

- Det skal bli lettere å annet få det som kalles flerreisevisum, altså et visum som gjelder for flere reiser. Det vil gjøre det enklere å reise over grensa til Russland for familiemedlemmer, forretningsfolk og journalister, sa Stoltenberg.

Billigere

Den nye avtalen vil også gjøre det billigere. Prisen settes ned rundt 480 kroner til 280 kroner. Åpningstidene ved grensestasjonen utvides også med tre timer for å få større kapasitet. Varigheten på flerreisevisumet økes også fra ett til fem år.

- Det er et viktig bidrag til å styrke naboskapet her i nord. Det at man lett kan passere denne grensen er nøkkelen til å utvikle samarbeidet i nord, sa Stoltenberg.

Men selv om Stoltenberg nå skriver under på en ny avtale, betyr ikke det løsningen på alle problemer. De nye reglene for grensesonen russerne har innført, gjør det fremdeles umulig for norske statsborgere å reise til blant annet byen Nikkel.

- Vi kommer til å ta opp med russiske myndigheter at de grensesonen de har på russisk side ikke skal innrettes slik at det blir vanskeligere for nordmenn å reise frem og tilbake, sa Stoltenberg.

- Vi har åpenhet på norsk side og ønsker mest mulig åpenhet på russisk side, la han til.